Svet bedničiek / Pomalá budúcnosť
Vo Svete Bedničiek sa snažíme nestagnovať a neustále vymýšľať niečo nové. Okrem bohatej ponuky čerstvého ovocia, zeleniny a farmárskych potravín, u nás nájdete aj čerstvé bylinky z lokálnej záhradky pani Jany Benčekovej. Merítkom mnohých sú dnes pri práci peniaze. Pani Benčeková však, podobne ako mnohí iní naši dodávatelia, nepozerá vo svojej práci iba na biznis. V tom sme si jednoducho sadli, a tak sa tento „odberateľsko-dodávateľský vzťah“ preklenul do vzťahu priateľského.
Pani Benčeková spolu s manželom pestujú čerstvé bylinky a jedlé kvety v obci Žihárec na južnom Slovensku. Intenzitou chutí a vôní sú to určite jedny z najlepších byliniek, aké som mala možnosť ovoňať a ochutnať. Ich kvalita nesporne vychádza zo spôsobu pestovania. Čerstvé bylinky pestujú naturálne, úplne bez chémie, hnojenia, využívajú prirodzených predátorov (napr. lienky či iné chrobáky) proti škodcom. Rastlinky, ktoré doslúžili, opäť zapracovávajú do pôdy, aby vyživili nové. To sa dnes už len tak nevidí.
Viac o pomalom pestovaní hovorí Janka:
„Čo vlastne človek k životu potrebuje? Jesť. V potravinách, ktoré sa vo veľkej miere za posledné roky dostávajú na stôl slovenských rodín, je málo zložiek ‘in natura’. Spracovanie potravín je už do veľkej miery predimenzované a právom sa pýtame, čo to vlastne konzumujeme. Je to ešte potravina alebo len akýsi umelý zázrak, ktorý nesie jej meno? Preto aj vznikol Svet Bedničiek, ktorý sa snaží vyhľadávať a združovať prvovýrobcov, slovenských pestovateľov, chovateľov a spracovateľov domácich základných produktov. V našej malej krajine je nutné podporiť výrobu a konzum lokálnej produkcie. Tu som doma a tu som sa aj najedol. Neznamená to, že by sme nechceli vyskúšať exotické ovocie, gro by však malo byť slovenské, naše, domáce...“
Text: Jana Benčeková: cerstvebylinky.sk,
Karolína Bobríková, svetbedniciek.sk