-
Šalvia
Salvia officinalisTrvácna univerzálna bylina pôvodom zo sev. pobrežia stredozemného mora. Jej kulinárske použitie nie je obmedzené, dobre sa spája chuťou a vôňou s Tymiánom Bobkovým listom a Petržlenom.
Vhodná ku: ťeľacie mäso, tučné mäsá, klobásy, konzervovanie zeleniny, biele víno.
Liečivé vlastnosti: výrazné protizápalové účinky najmä v ústnej dutine (žuvanie čerstvých lístkov). Zápar alebo čaj výborne uvoľňuje psychiku
- V ponuke ju máme celoročne
Pestujeme aj:
- Šalvia panašovaná (vľavo)
- Šalvia lekárska (vpravo)
-
Tymián
Thymus officinalisTrvácna stredomorská bylinka známa už v staroveku. Jedna z nalepších bylín európskej kuchyne.
Kulinárske použitie: divina, bravčovina, hydina - najmä kačacina a husacina.
Liečivé vlastnosti: skvelo pôsobia na dýchací aparát, najmä čaje pripravené z citrónových odrôd sú vynikajúce pri chrípkových ochoreniach. V kozmetike sa používa na oplachovanie vlasov pre lesk a pevnosť.
- V ponuke je celoročne
-
Oregano
Origanum vulgareTrvácna rastlina rozšírená aj v Mexiku, Grécku a u nás je tiež pôvodná.
Kulinárske použitie: Neodmysliteľná súčasť talianskej pizze, dressingov vhodných ku divine ale aj zeleninovým jedlám. Jeho vôňa je výraznejšia po vysušení
Liečivé účely: pripravujú sa zápary, ktoré sa pijú hlavne na povzbudenie, zvýšenie krvného tlaku. Vystihuje ho český názov Dobromysl. Skvele naštartuje myseľ.
- V ponuke marec - november
-
Bazalka
Basalicum ocimumExistuje mnoho druhov bazalky. My pestujeme jednoročné druhy: Bazalka citrónová, trpasličia, opálová, šalátová či známa Bazalka pravá - talianska. Bazalka spolu s rajčinou tvorí neoddeliteľný pár. Snúbia sa chuťou a dopĺňajú kontrastnými farbami.
Kulinárske použitie: je vhodná všade tam, kde sú rajčiny, ale aj ryby, vajcia, hydina, ryža cestoviny v spojení s olivovým olejom v bylinkových pestách.
Liečivé účely: upokojujúce zábaly, čaje. Pôsobí antidepresívne.
- V ponuke máj - október
Pestujeme aj:
- Bazalka thajská
- Bazalka opálová
-
Mäta
Mentha piperitaNa svete rastie niekoľko stoviek druhov. Je to trvalá vlhkomilná rastlina s pestrou paletou chutí, vôní v spojení s charakteristickým mentolom. Od štipľavej a korenistej az po sladkú.
Kulinárske použitie: ovocné šaláty, dezerty. Korenisté jedlá ako mätová omáčka ku divine. Miešané nápoje a jedinečné Mojito
Liečivé účely: zápar podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a upokojuje. Naparovanie a čaje uľahčujú dýchanie
- V ponuke apríl - november
Pestujeme aj:
- Mäta spermintová (vľavo hore)
- Mäta čierna (vpravo hore)
- Mäta turecká (dole)
- Mäta jablčná (hore)
-
Ligurček
Levisticum oficinaleTrvalá rastilna stredomorského pôvodu. Je základnou zložkou známej ochucovacej zmesi Vegeta - Podravka. Stačí používať dva tri lístky, inak dokáže preraziť chuť pokrmu.
Kulinárske použitie: polievky, plnky, hydina. Dodáva jedlám mäsitú chuť a vôňu
- V ponuke apríl - október
-
Rozmarín
Rosmarinus officinalisTrvalá teplomilná bylinka pôvodom zo stredomoria. Silne charakteristicky aromatická.
Kulinárske použitie: jahnacina, teľacina, hydina v spojení s cesnakom a ovocným vínom. Zaujímavé je použitie na exotické dezerty.
Liečivé účely: čaj prekrvuje, povzbudzuje myseľ (najmä po prebdenej noci)
- V ponuke celoročne
-
Medovka
Melisa officinalisTrváca bylinka. Jej kulinárske použitie je najmä na dezerty, kde očarí svojou jemnou citrónovou vôňou.
Liečivé vlastnosti: je vhodná najmä na zápar (čaj), ktorý prekvapí svojim jemným ukľudňujúcim účinkom. Výborne chutí spolu s Mätou.
- V ponuke marec - október
-
Fenikel
Foeniculum vulgareDvojročná bylinka známa mnoho tisíc rokov s podmanivou vôňou.
Kulinárske použitie: najmä bravčové mäsá, zelenina, ryby. Čerstvé semená sú vhodné do ovocných šalátov a dezertov
Liečivé účely: uvoľňuje plynnatosť, zápar a obklady výborne osviežujú unavené oči.
- V ponuke marec - december
-
Petržlen
Petroselinum crispumJednoročná rastilna pôvodom z južnej európy známa na celom svete. Ponúkame kučeravú a hladkú odrodu. Na varenie je vhodný hladký s tmavozelenou vňaťou. Kučeravý je vhodný na studenú kuchyňu a do omáčok. Zároveň je základnou zložkou pre zmesy bylín na dochucovanie jedál.
Liečivé účely: blahodárne pôsobí na močové ústrojenstvo.
- V ponuke marec - december
-
Koriander
Coriandrum sativumJednoročná veky známa bylinka pochádzajúca zo strednéhovýchodu známa snáď po celmom svete. Jedna z hlavných bylín Indickej kuchyne a curi.
Kulinárske použitie: čerstvé šaláty, polievky, ryby, zeleninové a dusené jedlá. Semená súčasťou zaváracích koreninovych zmesí.
- V ponuke apríl - november
-
Palina obyčajná - Estragon
Artemisia vulgarisTrvácna juhueurópska korenina s jemne anýzovou chuťou.
Kulinárske použitie: základná prísada do omáčok, ryby, bravčové mäso
Liečivé vlastnosti: Čaj z paliny pomáha proti nespavosti, zápche a hlavne podporuje trávenie.
- V ponuke je od apríla do novembra
-
Ruta voňavá
Ruta graveolensTrvácna rastlina uctievaná od staroveku. Je prenikavej vône a chuti.
Kulinárske použitie: pri zaváraní a do dezertov
Liečivé vlastnosti: V homeopatii využívaná proti bolestiam chrbtice, ischiasu, svalovej horúčky. Zlepšuje zrak. Sušená odpudzuje muchy a mravce.
- V ponuke je celoročne
-
Kôpor
Anethum graveolensJednoročná mrkvovitá bylina, bohato používaná v kuchyni od staroveku.
Kulinárske použitie: pri zaváraní, šalátoch, omáčkach, studené polievky a hlavne ryby a uhorky
Liečivé vlastnosti: pôsobí upokojujúco a podporuje trávenie.
- V ponuke je od mája do júna
-
Slovenské liečivky
Plantago lanceolata, Achillea millefolium, Urtica dioica, Taraxacum officinalePripravili sme pre vás balíček čerstvých temer nenahraditeľných slovenských byliniek-liečiviek. vhodných do smoothies, čajov, čerstvých šalátov aj kozmetiky. Skorocel kopijovitý zaceluje, zlepšuje trávenie aj dýchanie. Rebríček obyčajný čistí krv a pôsobí upokojujúco. Pŕhľava dvojdomá je bohatá na vitamíny C, B6, provitamín A aj železo. Púpava lekárska slúži na prečistenie pečene, zlčníka a významne podporuje imunitu. Ponúkame ich v zmesi alebo zvlášť.
- V ponuke čerstvá apríl - október
- Sušené v zimných mesiacoch
-
Ruža stolistá
Rosa centifoliaUniverzálne použiteľná sušená aj čerstvá. Má nádhernú medovú vôňu a chuť. Dozdobujeme s ňou dezerty, hlavné jedlá a čaje. Obsahuje množstvo vitamínu C. Sušená pri správnom skladovaní vydrží aj dva roky. Ako jedna z mála rastlín je vhodná pre každého konzumenta. Používa sa výhradne na dozdobenie jedál a čaje, nevaríme ju.
- V ponuke čerstvá máj - jún
- Sušená celoročne
-
Levanduľa
Lavandula angustofoliaSuchomilná stredomorská rastlina s nezameniteľnou vôňou, chuťou a farbou. Používa sa v kozmetike a parfumérii vďaka svojej prenikavej vôni. Na kulinárske účely sa používa striedmo. Vhodná je do diviny, jahňaciny a králičieho mäsa. Čaje pôsobia silne upokojujúco. Vyrábajú sa z nej mydlá a voňavé vnkúšiky, odpudzuje hmyz.
- V ponuke je celoročne, kvitne v máji - júni
-
Ostatné
v ponukeNasledujúce bylinky sú rovnako v ponuke podľa ročných období a podmienok. Pre aktuálnu ponuku pozrite prosím ponuku.
- Dúška materina
- Kapucínka väčšia
- Nechtík lekársky
- Pažítka jemná
- Senovka grécka
- Vinná réva